O likovnim i literarnim radionicama

Ove radionice osim što njeguju kreativnost čine i odgojno-obrazovni, edukativni ali i meditativno terapeutski proces čime se podiže kultura i svijest svakog sudjelovatelja. Stoga radionice pretvaram u oblik art terapije za sudjelovatelje. Ovaj projekti proizlazi iz točno određene situacije a to je razoblje pandemije i socijalnog distanciranja i kao takav vodi točno određenim ciljevima, a to je njegovanje osjećaja zajedništva, pripadnosti i svrhovitosti. Proces realizacije projekta temelji se na poticanju likovnih i literarnih sposobnosti, ali i ostalih sposobnosti koje se razvijaju tijekom ovog procesa, npr. socijalnih vještina, emocionalne inteligencije, empatičnosti.

Kroz ovaj projekt pratim i dokumentiram radove a krajni cilj je predstavljanje radova ali i životnih priča. Također, tokom radionica čitam određene ulomke iz književnosti vezane uz teme koje obrađujemo. Pratim doživljaje i motivaciju sudionika i grupe, potičem na razgovor i pričanje o svojim iskustvima i životnim pričama.

Bitno je istaknuti da je u ovim radionicama naglasak više stavljen na proces aktivnosti a ne toliko na produkt (sliku, crtež, skulpturu i drugo). Također, vrlo važna dimenzija projekta  je njena zadaća upoznavanja sa novostima u svijetu  i prostorom koji nas okružuje i u kojem živimo. Prostor se ne odnosi isključivo na fizički prostor, već i na društveni prostor, stoga likovne i literarne aktivnosti trebaju učesniku omogućiti razumijevanje događanja oko sebe.

Na kraju svakog ciklusa  u suradnji s lokalnim zajednicama čiji je rad vezan za kulturu organiziram izložbe radova kako bih ih predstavila široj javnosti.

Motivaciju  za ovaj projekt pronalazim u činjenici koliko mi kao društvo zanemarujemo iskustva i znanja naših starih ne znajući da često upravo oni imaju pregršt životnog iskustva i nmudrosti te odgovore na probleme koje nas tište. Također, kako sreća i kvaliteta života prvenstveno proizlazi iz kvalitete socijalnih odnosa i društven uključenosti želim im ponuditi tu mogućnost da se kreativno izražavaju i druže.